Hvordan klage på skatteoppgjøret?
Egenfastsetting innebærer at du selv har ansvaret for å beregne grunnlaget for skatten du skal betale. Du må fortsatt gjennomgå skattemeldingen du mottar, sikre at all relevant informasjon er med og anvende gjeldende skatteregler samt levere skattemeldingen. Hvis du oppdager feil etter at leveringsfristen for skattemeldingen, har du mulighet til å rette opp i dette innen tre år.
Rådgiver skatt Paal Braanaas, Revisorforeningen
Hva innebærer egenfastsetting?
Tidligere fastsatte skattemyndighetene skatten gjennom et formelt ligningsvedtak basert på de opplysninger skattyter hadde gitt i skattemeldingen.
Nå fattes ikke et slikt vedtak. I stedet beregnes og fastsettes skatten direkte basert på skattyters innrapporterte opplysninger. Egenfastsetting bygger på at skattyter kjenner sine økonomiske forhold best og derfor har ansvaret for å kontrollere at opplysningene er riktige og fullstendige. Opplysninger i skattemeldingen hentes fortsatt fra rapporteringer fra arbeidsgivere, banker, borettslag, barnehager og lignende
Skattekontoret har imidlertid myndighet til å kontrollere skattyters fastsetting.
Endring av skattefastsetting – frist på tre år
Dersom du oppdager feil i tidligere innsendte skattemeldinger, kan du sende en endringsmelding. Du går da inn på skatteeteten.no «Min side» og «Min skatt» og deretter til «Mine skattedokumenter». Du går så inn på «Skattemeldingen» (ikke PDF versjonen) for det aktuelle året, finner den aktuelle poste og endret tallet. Du avslutter med «Send inn nye opplysninger». Det er også mulig å kun sende inn tilleggsopplysninger og vedlegg uten å endre tall.
Når skattemeldingen endres og sendes inn på nytt, vil en ny skatteberegning foretas, noe som kan føre til enten en utbetaling eller krav om innbetaling. Hvis endringen du har gjort ikke påvirker skatten, vil du heller ikke få et nytt skatteoppgjør.
Endringsmeldingen må sendes inn senest tre år etter skattemeldingens leveringsfrist, som er 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for aksjeselskaper.
Uavhengig av endringsmeldingen må skatten som er fastsatt i det opprinnelige skatteoppgjøret betales innen forfall.
For aksjeselskaper
Det er for et aksjeselskap ikke mulig å endre en enkeltposter. Endringen gjøres ved å sende inn et nytt fullstendig oppgavesett for det aktuelle inntektsåret via fagsystemet selskapet bruker.
Tilleggsskatt
Om du gir uriktige eller ufullstendige opplysninger i en endringsmelding, vil du kunne få tilleggsskatt. Det kan være at du etter at du har levert skattemeldingen, blir klar over et forhold hvor du ser at du burde ha gitt nærmere opplysninger, men at det likevel ikke er grunnlag for å endre fastsettingen (poster/tall i skattemeldingen). Du må da snarest ettersende nødvendige opplysninger. Det kan du også gjøre ved å logge inn på Min side å fylle ut skjema RF-1306.
Unntak fra endringsmelding
Det er enkelte unntak fra adgangen til å sende inn en endringsmelding. Dersom skattekontoret har fastsatt inntekten ved skjønn på grunn av manglende skattemelding, kan ikke skattyter selv endre dette. Det samme gjelder hvis skattekontoret har varslet kontroll eller allerede har besluttet å endre skattemeldingen. I slike tilfeller må skattyter svare på varselet innen fristen som er satt.
Skattekontoret kan ta opp saker til endring i opptil fem år etter inntektsåret, og i opptil ti år dersom det ilegges skjerpet tilleggsskatt eller anmeldelse for skatteunndragelse. Skjerpet tilleggsskatt utgjør 20 eller 40 prosent av den skattepliktige fordelen i tillegg til en ordinær tilleggsskatt på 20 prosent.
Klagefrist på fem år
Hvis fristen for egenfastsetting har utløpt, kan du sende inn en klage ved å bruke skjema RF-1117. Du har ingen rett til å få endret fastsettingen, men skattekontoret vil vurdere om saken skal tas opp til endring. I denne vurderingen tas det hensyn til skattyters forhold, hvor lang tid som har gått, sakens betydning og opplysningene som er tilgjengelige. Hensynet til riktig skattlegging veier tungt.
Hvis klagen avvises, kan avgjørelsen ikke påklages videre, men domstolene kan prøve hvorvidt avgjørelsen bygger på riktig faktum, om loven er anvendt korrekt, og om det har skjedd vilkårlig eller urimelig behandling.
Fristen for å ta opp saker til endring er fem år etter utgangen av inntekståret. En klage som innkommer etter dette tidspunkt vil derfor bli avvist av Skattekontoret.
Renter
Det beregnes renter av restskatt og skatt som du har betalt for mye. Rentene er verken skattepliktig eller fradragsberettiget. Får du skatteoppgjøret mellom 1. april og 30. juni, er betalingsfristen for første faktura 20. august 2025. Rentesatsen er 3,51 % pr år beregnet fra 1. juli 2024 til forfall først termin 20. august 2025.
Betaler du restskatten (tilleggsforskudd) før 31.mai, slipper du å betale renter.
Ved for mye innbetalt skatt (forskuddstrekk) betalt innen utgangen av inntektsåret, er rentegodtgjørelsen 3,51 prosent per år av det som er for mye innbetalt, beregnet fra 1. juli 2024 til skatteoppgjøret blir sendt skattyter i 2025. Ved tilbakebetaling av for høyt tilleggsforskudd som er innbetalt innen 31. mai, godtgjøres renter med 3,51 prosent pr år fra 31. mai 2025 til skatteoppgjøret blir sendt skattyter.
For selskaper mv er rentesatsen også 3,51 prosent. Rentetillegget beregnes fra 15. mars 2025 og frem til forfall for restskatten.
Er det innbetalt for mye før 31. mai, er rentegodtgjørelsen 3,51 prosent pr år av det som er for mye innbetalt, beregnet fra 15. mars 2025 og frem til skatteoppgjøret blir sendt selskapet.