Evalueringsrapport om revisjonsfritaket lagt frem i dag
Evalueringen, som er gjennomført av BI på oppdrag fra Finansdepartementet, viser få målbare konsekvenser i ene eller andre retningen.
Det er et team ledet av John Chr. Langli ved BI som har utført de omfattende analysene som ligger til grunn for rapporten.
– Det er gjort en omfattende og god jobb med denne rapporten sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen. Vi er svært godt fornøyd med at Finansdepartementet har brukt så vidt store ressurser på å gjennomføre en slik grundig analyse. Det er faktisk unikt – vi har ikke sett tilsvarende vilje i våre naboland, sier han.
60 % av aksjeselskapene har revisjon
– Rapporten og konklusjonene er ellers som forventet, sier Hanstad. Det er virksomhetenes behov som avgjør om de fortsetter med revisjon eller velger fra. Det er slik det bør være, sier han.
– Svært mange av selskapene som velger ikke å ha revisjon er nyetablerte, mange er veldig små, uten ansatte og med én, maks to eiere. Fellesnevneren er at de er lite komplekse og at det er få om noen eksterne interessenter til virksomhetens regnskap, sier Hanstad.
– Nesten 60 prosent av aksjeselskapene, også svært mange av de små selskapene som ikke lenger har revisjonsplikt, velger fortsatt å ha revisjon. Det er veldig positivt, og viser at revisjon er en viktig og verdifull tjeneste for selskapene. Vi er oppmuntret av dette, og skal fortsette å levere tjenester som oppleves som verdifulle også for eiere og ledelse i små og mellomstore selskaper, avslutter Hanstad.
Se også evaluering av revisjonsfritak - hovedfunn eller hovedrapport.