Investorene ønsker konkret og relevant rapportering
Problemet er ikke tilgang på informasjon, men mangel på relevant, konkret og strukturert informasjon. Interessen for integrert rapportering er økende, men selskapene har fortsatt en vei å gå.
Det var en av konklusjonene på et seminar om god foretaksrapportering for investorer som Revisorforeningen arrangerte 31. oktober.
Søkelys på god rapportering
Adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen innledet med å si at Revisorforeningen ønsker å sette søkelys på hva som er god foretaksrapportering med hovedvekt på markedets forventninger. Revisjonsbransjen har et engasjement for god foretaksrapportering.
– Vi vil bidra til at praksis utvikler seg med utgangspunkt i brukernytte og vi definerer investorene som primær brukergruppe, sa Hanstad.
Konkret, relevant og målbart
Adm. direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet pekte på tre områder der selskapenes rapportering kan bli bedre: Finansielle mål, ekstra informasjon som er finansielt relevant og risikovurderinger.
Få selskaper kommuniserer konkrete finansielle mål. Folketrygdfondet forventer at selskapene i sin strategi inkluderer konkrete finansielle mål med hensyn til kapitalavkastning, vekst, kapitalstruktur og dividendpolitikk og at disse begrunnes og kommuniseres tydelig til markedet.
Når det gjelder ekstra informasjon, er det viktig for invesoterene at denne er finansielt relevant. Selskapene bør for eksempel få frem hvordan hensynet til miljø og samfunnsmessige forhold er integrert som en del av selskapets strategi og forretningsmodell. Hvilke faktorer utgjør vesentlige og relevante risikoer og verdidrivere for selskapet? Informasjon bør i så stor grad som mulig være konkret, relevant og målbar.
Svarva fortalte at Folketrygdfondet gjør sine egne risikovurderinger av selskapene. Det er ulik praksis for hvordan og hvor mye selskapene informerer markedene om vurdering av relevante risikoforhold knyttet til selskapenes mål, strategi og verdiskaping.
Økende interesse
Partner Eli Moe-Helgesen og manager Wenche Grønbrekk i PwC, fortalte at det var en økende interesse for integrert rapportering. De tok utgangspunkt i en benchmarking av årsrapporter for 2012 hos 355 selskaper i ni land (30 norske) for å si noe om trender innen integrert rapportering. Selv om flere ser viktigheten av integrert rapportering er det fortsatt en lang vei å gå, og norske selskaper scorer under det globale globale snittet i de fleste sektorene. Forbrukersalg er sektoren som kommer klart dårligst ut blant de norske, mens industrien har bedre resultat enn det globale snittet. Norske selskaper rapporterer mangelfullt på de viktigste ikke-finansielle aspektene. Det mangler gjerne en rød tråd i den informasjonen som gis. Mange har mye data, men lite struktur, mens andre gjør kun minimum, og gir lite utover lovpålagte krav. Rapporteringsfokus er i dag i stor grad på compliance, men noen selskaper er på god vei mot å rapportere integrert. Norske selskaper som ble trukket frem som positive eksempler var DnB, Hydro, Yara og Cermaq.
Skreddersøm – ingen fasit
Bjørn Erik Næss, Konserndirektør Finans i DnB, sa at integrert rapportering er skreddersøm og at det ikke er en fasit som passer alle. Han beskrev at hans utgangspunkt og utfordring er å informere eksternt (og internt) slik at oppfatningen av virksomheten blir korrekt.
Til grunn for sin rapportering, har DnB trukket ut tre områder som de vurderer som helt sentrale: Kapital (nok kapital, god nok avkasting, effektiv bruk etc.), kunder (uten kunder ingen verdiskaping) og kultur/ledelse (medarbeidere, ledere, engasjement, tilfredshet, visjoner og verdier).
Næss sa at den integrerte rapporteringen var basert på DnBs helhetlige styringsprosess:
- Forankring i ledelsen og sikre eierskap hos de riktige eierne av prosessen
- Identifiserte relevante KPIer (Key Performance Indicators)
- Forbedre interne prosesser
- Tydelige kommunikasjon av forretningsmodell og strategi
- Skape verdi for interessenter
Avslutningsvis stilte Næss spørsmålet om investorene er reelt interessert i virksomhetsrapportering utover det finansielle. Han svarte ja på dette, men samtidig mente han at mye av den rapporteringen som har vært i for stor grad bare har vært styrt av hensyn til særinteresser. Dermed har rapportene vært lite nyttige for investorer og i det hele tatt lite lest.