Statsråden setter Arbeidstilsynet på plass

Arbeidstilsynet ville stramme inn overfor eneeide aksjeselskaper uten andre ansatte enn eieren. Etter at Revisorforeningen tok dette opp med statsråden, setter nå arbeids- og sosialminister Robert Eriksson tilsynet på plass.

Publisert:

Det var i årets første utgave av magasinet "Arbeidervern" at jurist Bjørn Vegard Gamst i Arbeidstilsynets svartjeneste bebudet innstramming i Arbeidstilsynets praksis overfor eneeide AS uten ansatte. "Det er mange fordeler med å organisere seg som AS og da må de ta med ulempene på kjøpet" mente han.

I kjølvannet fulgte flere fordomsfulle utsagn, blant annet at "For mange er nettopp pulverisering av risiko det viktigste motivet bak valget av selskapsform". Videre "Dette valget (om å etablere AS) vil for en eneeier som ikke vil ha andre ansatte, føre til en del proforma for å etterfølge krav i selskapslovene (...). Det forhold at selskapet også er pliktsubjekt etter arbeidsmiljøloven, vil føre til ytterligere proforma (...). Dette må heller ses på som nok et tegn på at selskapsformen ikke passer for virksomhet som drives på denne måten".

At regjeringen prioriterer sterkt forenklinger for små virksomheter og aktivt stimulerer overgang til AS, gjør åpenbart ikke inntrykk på Arbeidstilsynet.

Revisorforeningen reagerer sterkt

Revisorforeningen har reagert sterkt på at Arbeidstilsynet aktivt og bevisst ønsker å gå etter og gjøre det vanskeligere for små AS uten andre ansatte enn eieren.

- Det må være lov å spørre hva motivet er for dette, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen. Etter vårt syn er dette et konstruert "problem". Det står også direkte i strid med lovgivers uttalte vilje og intensjon om å lette byrdene for de små aksjeselskapene. Ironisk nok problematiserer Arbeidstilsynet selv dette innledningsvis i nevnte artikkel. Likevel velger de altså å se bort fra det.

Arbeids- og sosialministeren tar affære

Hanstad er svært glad for at statsråd Robert Eriksson så raskt og kontant griper inn og avklarer hva som er riktig lovforståelse. I et brev av 7. april til Revisorforeningen slår statsråden fast at:

"Departementet har alltid lagt til grunn at "eneaksjeselskap" i arbeidsmiljølovens forstand er å regne som "virksomhet som ikke sysselsetter arbeidstaker». Utgangspunktet er derfor at slike selskaper faller utenfor arbeidsmiljølovens virkeområde, jf. grunnvilkåret i arbeidsmiljøloven § 1-2 første ledd."