Uansvarlig av Økokrim

I Økokrims siste trusselvurdering gjøres det et stort poeng av at kriminelle benytter seg av profesjonelle medhjelpere. Blant flere profesjonsgrupper nevnes også revisorer.

Publisert:

Spekulativt

- Jeg reagerer sterkt på den spekulative måten Økokrim ordlegger seg på, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen. Norske revisorer har en svært høy etisk standard, og vi er den yrkesgruppen som sterkest bidrar til god etterlevelse av lover og regler i næringslivet og regnskaper som er til å stole på. Jeg tror ikke Økokrim mener at dette er et generelt bransjeproblem, og de burde derfor ikke ordlegge seg på en måte som etterlater et slikt inntrykk, sier Hanstad.

Juss eller moralsk pekefinger? 

PH 300px.jpg
– Dette er spekulativt av Økokrim og mistenkeliggjør en hel profesjon, sier Per Hanstad i Revisorforeningen.

I trusselvurderingen bruker Økokrim formuleringer som at de kriminelle aktørene benytter seg av profesjonelle aktører «for å tilrettelegge for både kriminelle handlinger og for handlinger som er i randsonene mellom kriminalitet og en ekstrem fortolkning av regelverket til egen fordel» og til at det «utvikles kompliserte forretningsstrukturer og avtaler, (…) som bidrar til at både kontroll og etterforskning blir mer ressurskrevende. 

Videre skriver de at «Da Skatteetaten undersøkte multinasjonale selskaper i Norge i 2012 og 2013, fant de 14 milliarder kroner som etter etatens mening skulle vært skattlagt». 

- Jeg sitter igjen med et inntrykk av at Økokrim sliter litt med å sondre på en ryddig måte mellom legitim, lovlig skatteplanlegging og -optimalisering på den ene siden, og samfunnsundergravende kriminalitet på den andre, sier Hanstad. Hva er egentlig juss og hva er moralsk pekefinger?

- Skatte- og avgiftsrett er kompliserte fagområder. Det er derfor vi har profesjonelle aktører til å bistå selskapene. Skjønnsutøvelse er ofte helt nødvendig, og selvsagt er det tidvis faglig uenighet mellom oss, selskapene og skattemyndighetene. Det ligger i sakens natur, sier Hanstad, og legger til det slett ikke alltid er slik at Skattemyndighetene har eller får rett. Ofte taper også Skattemyndighetene i retten. Vi lever heldigvis i en rettsstat, sier Hanstad.

Økokrim må konkretisere anklagene 

I trusselvurderingen nevnes det flere konkrete saker som omhandler advokater. Omtale av revisors rolle begrenser seg til generelle vendinger.

- Jeg utfordrer Økokrim til å konkretisere anklagene mot revisorer. Vi kan ikke leve med halvkvedede viser og udokumenterte påstander, sier Hanstad. Hvor mange revisorer har de anmeldt eller innklaget til Finanstilsynet for å ha bistått kriminelle det siste året? Dette synes jeg vi bør kunne forvente et klart svar på, avslutter Hanstad.

Denne saken omtales også i Dagens Næringsliv tirsdag 14. juli.