Ikke la mobilbruken ødelegge ferien

Mobilsurfing i utlandet kan bli en svært kostbar opplevelse. Mobilregningen selv etter en liten svipptur over til Danmark eller Kiel kan få nakkehårene til selv den mest robuste å reise seg.

Publisert:

Det er lett å ane fred og ingen fare når du sitter i trettende etasje på soldekket til MS Color Magic og nipper til passende drikke, mens du tenker på kommende show på båten og en hyggelig liten spasertur i Kiel. Hva kan vel gå galt?

Velkommen ...

Selv tekstmeldingene som plinger inn med jevne mellomrom mens du seiler ut av indre Oslofjord forstyrrer ikke freden. Antagelig står det noe slik som at «Velkommen til Sverige … eller Velkommen til Danmark! Prisene for bruk av mobil er de samme som i Norge. Gratis nødnummer i EU/EØS er 112. For mer informasjon om bruk av mobilen i utlandet, ring nummer +47 …». Tror du ja.

 

Fare!

Innimellom de ufarlige små plingene skjuler det seg nemlig en melding som strengt tatt burde ha kommet med 02:2018 > Side 11 legehenvisning. «Velkommen ombord! Veiledende priser for bruk av mobil på skip: Samtaler til Norge kr 8,86 pr. min. Lokale samtaler kr 8,86 pr. min. Mottak av samtaler kr 12,49 pr. min. Sende SMS kr 4,99 pr. meld. Data kr 48,75 pr. MB. Alle priser er inkl. mva.». Data 48,75 pr. MB!

En kostbar film

Hva betyr 48,75 kroner pr. MB? Det betyr at dersom for eksempel poden skulle ha funnet på å strømme film – selv der det går an å stille inn dårligste bildekvalitet – går det antagelig mellom 100 og 300 MB i timen. Det blir en timepris på mellom 4875 og 14 625 kroner – for én film! Vi tør nesten ikke å nevne at det gjerne går 2–3 gigabite (2–3000 MB) i timen dersom beste filmkvalitet kan velges.

Ikke så galt

I praksis vil det nok ikke gå så galt at poden får anledning til å strømme verdens dyreste film, for teleoperatørene setter maksgrenser for hvor mye du kan roame, og det er vel heller ikke teknisk mulig å strømme med høyeste hastighet fra båt. Men dyrt kan det bli – virkelig dyrt.

Ikke trykk bort meldingen

Antagelig dukker de første advarslene opp allerede når regningen har passert 500 kroner, men for den som ikke leser advarselen nøye, er det lett å trykke den bort og godta videre bruk av data. Forsinkelser i nettet gjør uansett sitt til at mobilregningen antagelig allerede er på god vei til neste advarsel/ regning. Å «greie» å passere tusenlappen på et par minutters vanlig surfing bør i hvert fall gå ganske så greit. En kort videosnutt på VG eller andre nettaviser er jo gjerne 10–15 MB – eller ca. 500–750 kroner i pengespråket.

Ferienerver og ferieidyll

Ferienervene kan gjenopprettes ved at mobilen slås av – i det minste dataroamingen. Da unngår du at det tikker inn e-poster. Finner du et gratis trådløst nettverk (som du gjerne ikke gjør om bord) kan du surfe uten at det koster deg noe. For å gjenopprette ferieidyllen må det stort sett kjøpes tilgang til internett om bord – som er dyrt nok, men til å leve med. Filmer etc. kan også lastes ned på forhånd, for eksempel til en IPad.

Dyr satellittforbindelse

Forklaringen som gis på at prisnivået på mobilbruk til sjøs er på et helt annet nivå enn på land, er at internettforbindelsen går over satellitt og at det blant annet kreves en del kostbare installasjoner på båtene. For den som fortsatt måtte være i tvil – fri roaming i EU/EØS gjelder ikke om bord i skip. Det er ikke bare om bord på båt at mobilregningen kan bli ubehagelig høy. Ved å ta en titt på for eksempel Telenor sine priser ser vi at det fra mobil koster opptil 16,99 pr. minutt å ringe land i Sone 4. Fra Kina betaler du 9,99 pr. minutt for både å ringe selv og motta telefonsamtaler, mens det samme koster 14,99 hvis du er på Haiti, der data koster 49 kroner dagen for inntil fem 5 MB.

Best for mobilregningen

Moralen må vel være at den beste ferien for mobilregninger starter med å slå av roamingen når du beveger deg om bord i en ferje eller cruiseskip og at du sjekker hva som finnes av tilkoblingsmuligheter til internett. Reiser du utenfor EU, bør en naturlig del av ferieforberedelsene være å sjekke priser hos egen mobilleverandør i de landene man skal reise til. Er du litt mer viderekommende, kan det være billigst å kjøpe et helt nytt mobilabonnement fra en lokal leverandør i det landet du reiser til.

Ikke lett

PS! Selv for en som tidligere er blitt vekket kl. 1.30 på natten med beskjed om at «… din mobilregning har passert 500 kroner denne måneden», er det ikke lett helt å unngå «anmerkninger» på mobilregningen. Riktignok bare 21,16 kroner for samtale fra internasjonalt farvann og 34,12 kroner for data i internasjonalt farvann. Men for hva? Antagelig for tre «mobilabonnenten kan nås-samtaler» og en forsinket avslåing av roamingen på vei ut fra Kiel. God ferie!