Fremtidig organisering av RegnskapsStiftelsen
Revisorforeningen ønsker fortsatt standardsetting i regi av Norsk RegnskapsStiftelse, og anbefaler en delt statlig og privat finansiering av virksomheten.
På oppdrag fra Finansdepartementet har Norsk Regnskapsstiftelse (NRS) opprettet en arbeidsgruppe som skal utrede spørsmål knyttet til fremtidig organisering av arbeidet med norske regnskapsstandarder.
Revisorforeningen har benyttet anledningen til å takke utvalget for arbeidet de gjør, samt komme med noen innspill til de vurderinger og valg arbeidsgruppen skal gjøre.
Fra regnskapsloven trådte i kraft i 1976-77 har Stortinget lagt til rette for privat standardsetting i Norge, og det har vært systemet i alle disse årene. Dette mener Revisorforeningene har fungert godt, og med stor etterlevelsegrad av standardene og ser derfor ingen prinsipielle grunner for å endre dagens oppsett. Revisorforeningen, som en av de stiftende organisasjoner, ønsker Finansdepartementet hjertelig velkommen inn som en av deltakerne.
Standardsettingen er både en offentlig oppgave gjennom forankring i lov og god regnskapsskikk, og en privat oppgave ved at myndighetene har beskrevet at de private organisasjonene vil ha en rolle i standardsettingen. Det bør derfor drøftes om finanseringen bør være en kombinasjon av offentlig og privat finansiering.
Noen mulige kilder for finansiering kan være:
- Finansdepartementet bør være en vesentlig bidragsyter. I standardsetteren for kommunale regnskaper (GKRS) bidrar Kommunaldepartementet og Barne- og familiedepartementet med årlig kontingent/tilskudd på ca. 600.000 kroner. Regnskapsloven dekker et betydelig større lovområde og det er derfor naturlig at Finansdepartementets gir et årlig driftstilskudd som er betydelig større, minimum 2-3 mill.
- Revisorenes og regnskapsførernes organisasjoner kan også være naturlige finansielle bidragsytere utover at de i dag yter det klart største bidraget i timer arbeidsinnsats.
- Næringslivet vil også ha interesser for dette arbeidet og bør bidra.
Arbeidsgruppen skal avgi sin innstilling til Finansdepartementet innen 15. desember 2022.