På høy tid at regjeringen beregner nettoeffektene av regelverksendringer

Næringsministeren vil forenkle for 3 milliarder, men lover samtidig å se nærmere på nettoeffekten av regelverksendringer. På høy tid mener Revisorforeningen, som betviler at nettoeffekten er positiv.

Publisert:
LYS329874_RF_PO_007-lpr.jpg
– Det store flertall av ledere i små og mellomstore bedrifter opplever ikke at byråkrati og offentlig rapportering er blitt enklere for dem, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen.

– Det er på høy tid at regjeringen nå lover å se på nettoeffektene for bedriftene. Vi har etterlyst dette overfor Næringsdepartementet i årevis, sier administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen til Dagens Næringsliv (DN).

Revisorforeningen tviler på at det har vært noen nettogevinst overhode for næringslivet, selv om det over flere år er gjennomført forenklinger som er summert opp til over 15 milliarder kroner. 

– Opinion har på oppdrag for oss over flere år spurt 800 ledere i små og mellomstore bedrifter om de opplever at byråkrati og offentlig rapportering er blitt enklere for dem. Det synes det store flertall ikke. En del mener belastningen er den samme. Det er bare en helt marginal andel som opplever situasjonen som forbedret, sier Hanstad til DN.

- Hele tiden fylles det på med nye regler og påbud. Se bare på forskriften som gir nye regler for beregning og rapportering av fordeler som flybonus. Det er klart det blir mye arbeid, sier Hanstad.

Revisorforeningen setter pris på regjeringens løfte om også å kalkulere «nedsiden» – kostnaden ved nye pålegg til norske bedrifter. At næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener beregningene blir kompliserte og ennå ikke har bestemt metode, legger Hanstad ikke særlig vekt på.

– Dette kan vel ikke være så vanskelig. De kan vel bare bruke samme metode som de har lagt til grunn for å beregne innsparingene fra statlig forenkling, sier Per Hanstad.