Veiledning til skattemeldingen

Alle de gamle RF-skjemaene er erstattet av en næringsspesifikasjon og en skattemelding. Næringsspesfikasjonen og skattemeldingen er temabaserte. Utgangspunktet for dette er regnskapsoppstillingen.

Fra RF-skjema til temaer og felter

Skatteetaten har utarbeidet en oversikt over hvor postene i de gamle RF-skjemaene er å finne i den nye skattemeldingen og næringsspesifikasjonen.

Oversiktene er publisert i Excel-format og dekker de skjemaene som den nye løsningen dekker i dag. Oversikten vil bli utvidet i takt med utviklingen av den nye løsningen.

I oversikten finner du:

  • hva feltene i RF-skjemaene heter i den den nye skattemeldingen og næringsspesifikasjonen
  • hvilke felter som ikke videreføres eller som nå beregnes automatisk
  • hvilke felter som er nye

Se Skatteetatens oversikt: Poster, felter og temaer i ny skattemelding for næringsdrivende

SkatteFUNN

Nye prosjektnummer

Forskningsrådet har flyttet alle gamle prosjekter over i en ny løsning, og i den forbindelse har alle fått opprettet et nytt prosjektnummer. Det betyr at prosjektene nå står med to prosjektnummer hos Forskningsrådet.

Det er det gamle prosjektnummeret som fremkommer av vedtaksbrevet som den skattepliktige har mottatt, og som er benyttet ved rapportering til Skatteetaten tidligere. Skatteetaten benytter imidlertid det nye prosjektnummeret i forhåndsutfylt skattemelding, og det henstilles til å benytte de nye prosjektnumrene i skattemeldingen for 2024.

I listen over prosjekter på «Min side» hos Forskningsrådet vises kun nye prosjektnummer. Det gamle prosjektnummeret vil imidlertid vises når man går inn på selve prosjektet på «Min side». Kobling mellom numrene vil selskapene finne der.

Nye felter i næringsspesifikasjonen for samvirkeforetak for 2024

Næringsspesifikasjonen for samvirkeforetak

Andre forhold
Under temaet «Andre forhold» finner man «Omsetning og etterbetaling mv. i samvirkeforetak». Her har Skatteetaten gjort flere endringer fra og med inntektsåret 2024.

Feltene under «Omsetning og etterbetaling mv. i samvirkeforetak» er ikke obligatoriske. Feltene skal imidlertid fylles ut av foretakene som krever fradrag for etterbetaling og/eller som setter av midler på medlemskapitalkonti.

I samvirkeloven og skatteloven brukes begrepet «omsetning» om både kjøp og salg. Samvirkeforetak som kjøper fra medlemmene sine, skal fylle ut feltene under «Kjøp fra medlemmer og øvrige». Samvirkeforetak som selger til medlemmene sine, skal fylle ut feltene under «Salg til medlemmer og øvrige». Opplysningene i feltene om kjøp og salg (omsetning) brukes i forbindelse med beregning av maksimalt fradrag.

Samvirkeforetak som krever fradrag for etterbetaling, skal fylle inn beregnet maksimalt fradrag i feltet «Inntekt av omsetning med medlemmer ("Taket")». Det er ingen endringer i reglene knyttet til hvordan omsetning fra medlemmene fastsettes, se Skatte-ABC punkt S-3-8.3.3.

Under «Etterbetaling» skal foretakene ta stilling til om vilkårene for fradrag i skatteloven § 10-50 er oppfylt, samt gi opplysninger om hvilken type samvirkeforetak de er. Videre skal de opplyse hvor mye av årets overskudd som er besluttet utbetalt til medlemmene for inntektsåret.

De fem siste feltene under «Etterbetaling», er aktuelle for samvirkene som benytter medlemskapitalkonti. Se Skatte-ABC punkt S-3-8.3.4.

Balansen 
I balansen er det tre nye felter:

  • Etterbetalingsfond
  • Medlemskapitalkonti
  • Avsatt etterbetaling til utbetaling

De to første feltene finner man under egenkapital, mens det siste finnes under kortsiktig gjeld. Samvirkeforetakene fyller inn de balansepostene som er aktuelle for dem.

Veiledning 
Veiledningstekster er å finne på www.skatteetaten.no under «Oversikt over innhold i skattemeldingen».


Lurer du på noe?

Medlemmer som har spørsmål om skattemeldingen, kan registrere ny fagsak
Vi er i jevnlig dialog med Skatteetaten, så meld gjerne inn dine erfaringer (ris/ros) til: 

Miriam Tvorg

Johansen

Rådgiver revisjon
976 79 722 [email protected]