Politiet må ansette flere revisorer og økonomer
Regjeringen vil bevilge 90 millioner til bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Midlene bør brukes fornuftig. Politiets økonomikompetanse må styrkes, mener Revisorforeningen.
Midlene skal brukes til ny teknologi i Økokrim og til å ansette spesialetterforskere i Økokrim og i politidistriktene. Det støttes, og er helt i tråd med innspill Revisorforeningen tidligere har gitt regjeringen. En vesentlig del av dette bør benyttes til å styrke politiets økonomifaglige kompetanse.
- Bekjempelse av økonomisk kriminalitet krever høy kompetanse og tverrfaglighet i teamene i politiet, og mer deling av informasjon. En viktig suksessfaktor er å hente inn mer økonomisk spesialkompetanse der den er å finne, blant revisorer og økonomer, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.
- Mange bedragerisaker er komplekse. For å sikre effektivitet og fremdrift i sakene, er økonomikompetanse, bransje- og virksomhetsforståelse helt avgjørende. Erfarne folk fra revisjons- og regnskapsbransjen, samt nyutdannede økonomer, vil på en god måte komplettere kompetansen til politiutdannede og jurister, sier Kvalevåg.
Forslag fremmet i møte med justisministeren
I et møte med justisministeren i juni fremmet Revisorforeningen fem viktige tiltak for bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Blant disse er:
-
Vesentlig styrking av økokrimenhetene i politidistriktene og Økokrim sentralt. Det er avgjørende at politiet har tilstrekkelig kapasitet, kompetanse og verktøy til å etterforske og påtale alvorlige og komplekse saker.
-
Rekruttering av personer med utdanning og erfaring innenfor bedriftsøkonomi og næringsvirksomhet til politiet. Dette vil være mer målrettet enn å utvide politiutdanningen. Mindre saker må også etterforskes og oppklaringsprosenten må vesentlig økes for å forebygge.
-
Styrking av kvaliteten i Regnskapsregisteret til Brønnøysund. Det er uakseptabelt at kriminelle kan manipulere og endre regnskaper uten konsekvenser.