Slik klager du på skatteoppgjøret
I de fleste tilfellene kan du selv endre skattemeldingen for de tre siste inntektsårene. Dette gjelder selv om leveringsfristen er passert, og selv om du har fått skatteoppgjøret.
Hvis du oppdager feil i skattemeldingen, kan du fortsatt endre skattemeldingen og sende den inn på nytt. Det kan f.eks. være at du har fått nye opplysninger fra arbeidsgiver eller banker, eller du har oppdaget at du har rett på et fradrag du opprinnelig ikke hadde ført opp. Dette kan du gjøre inntil tre år etter leveringsfristen. Det gjør du enkelt ved å logge deg inn på «Min side» på skatteetaten.no. Bla deg nedover til du kommer til «Min skatt». Der kan du korrigere skattemeldingen og sende den inn på nytt ved å trykke på knappen «Send inn nye opplysninger».
Det er enkelte feil du ikke kan rette ved å endre skattemeldingen:
- Ikke-godskrevet forskuddstrekk: Hvis arbeidsgiveren din har rapportert feil forskuddstrekk, må du be arbeidsgiver rette feilen. Hvis arbeidsgiver har gått konkurs eller ikke har innbetalt forskuddstrekket, må du ta kontakt med skattekontoret. Les mer på skatteetaten.no om hvordan forskuddstrekket kan dokumenteres.
- Ikke fått fradrag for BSU: Er grunnlaget for boligsparing for ungdom (BSU) feil, må du i tillegg til å klage på skatteoppgjøret be banken din om å sende ny melding om beløpet til Skatteetaten.
- Eiendomsskatt: Eiendomsskatt skrives ut av kommunen. Det er kun i de tilfellene der kommunene bruker Skatteetatens boligverdier som grunnlag, at eventuelle klager kan rettes til Skatteetaten. Vær oppmerksom på at det er den beregnede markedsverdien for boligen i 2020 som er grunnlag for eiendomsskatten i 2022.
Les mer om klage på eiendomsskatten på skatteetaten.no.
Aksjeselskaper
Aksjeselskaper endrer skattemeldingen ved å levere nytt komplett oppgavesett av skattemeldingen via Altinn. De fleste gjør dette via sitt fagsystem. Det er ikke tilstrekkelig å sende inn korrigerte enkeltskjema.
Hvis endringene skal gjøres direkte i Altinn, finner du tidligere innsendte oppgavesett i «Arkiv» i Altinn. Velg «Lag ny kopi» og korriger aktuelle skjema. Signer og send alt inn på nytt. Du behøver ikke å informere Skatteetaten om at du har endret.
Unntak fra adgangen til egenretting
Adgangen til selv å endre skattefastsetting gjelder ikke hvis skattegrunnlaget er fastsatt av skattemyndighetene, .eks. ved skjønn fordi skattyter ikke har sendt skattemelding. Du kan heller ikke sende endringsmelding hvis skattemyndighetene har varslet om at fastsettingen vil bli kontrollert. I slike tilfeller må du sende tilsvar til varselet til Skatteetaten hvis du er uenig i varselet om endring. Hvis endringen er gjennomført, må du sende klage til skattekontoret over endringsvedtaket.
Etter utløpet av fristen for egenretting
Etter utløpet av fristen for egenretting (tre år) kan du ikke endre skattemeldingen selv. Du må da sende et brev til skatteetaten med klage eller anmodning om at de tar opp saken til endring, men da har du ikke lenger krav på å få endret fastsettingen. I klagen må du begrunne hvorfor du mener skatteoppgjøret er feil. Skattefastsettingen kan uansett ikke påklages lenger tilbake enn fem år etter utgangen av inntektsåret.
Du må betale eventuell restskatt innen forfall selv om du har sendt endringsmelding eller klaget over skatteoppgjøret.
Når kommer skatteoppgjøret?
For lønnstakere og pensjonister sendes skatteoppgjøret ut fortløpende etter hvert som skattemeldingen er ferdig behandlet av Skatteetaten. Hvor lang tid dette tar, varierer. De første fikk skatteoppgjøret i begynnelsen av april. Hvis du ikke får skatteoppgjøret ditt innen 29. juni, er neste mulighet tidligst 19. august. Deretter sendes skatteoppgjør ut frem til alle har fått det i slutten av november.
Nytt i år er at skatteetaten starter å sende ut skatteoppgjør for næringsdrivende og deres ektefeller i april. I april og mai er det bare de som har penger til gode som får skatteoppgjør. Skatteoppgjør med restskatt sendes ut fortløpende fra juni. Hvis du ikke får skatteoppgjøret ditt innen 29. juni, er neste mulighet 17. august. Alle skatteoppgjør skal være sendt ut innen 1. desember.
Skatteoppgjør for aksjeselskap sendes ut fortløpende i perioden august til november.
Selskap med deltakerfastsetting får ikke skatteoppgjør, kun et brev med informasjon om hvilken inntekt og formue som er fastsatt og fordelt mellom deltakerne.
Skatteetaten sender varsel til de skattepliktige når skatteoppgjøret er klart.
Penger til gode eller restskatt
Har du penger til gode, vil disse bli utbetalt kort tid etter at skatteoppgjøret er klart. Vær imidlertid oppmerksom på at tilgodebeløp først blir avregnet mot blant annet skyldige skatter og avgifter til det offentlige og bidragsgjeld. Du vil i så fall få et eget brev som viser hvilke krav som er dekket opp ved slik motregning. Beløp under 100 kroner utbetales ikke.
Restskatt forfaller tre uker etter at skatteoppgjøret er klart, men aldri tidligere enn 20. august. Det betyr at dersom du mottok skatteoppgjøret i perioden april–juni, er fristen 20. august.
Restskatt over 1000 kroner deles opp i to fakturaer med forfall etter henholdsvis tre og åtte uker etter at skatteoppgjøret ble sendt. For de som fikk skatteoppgjøret i juni eller tidligere, er fristen for den første fakturaen 20. august og den andre fakturaen 24. september. For de som får skatteoppgjøret i august eller senere, er fristen for den første fakturaen tre uker og den andre fakturaen åtte uker etter at skatteoppgjøret var klart. Restskatt inkludert rentetillegg som er under 100 kroner trenger du ikke å betale.
Det skal beregnes renter av både skatt til gode og restskatt. Rentesatsen er 0,39 % p.a. Denne renten er ikke skattepliktig eller fradragsberettiget.
Betalingsutsettelse
Du kan søke om betalingsutsettelse eller betalingsavtale på skjema RF1530 hvis du ikke kan betale skatt eller avgifter ved forfall på grunn av for eksempel alvorlig sykdom, dødsfall i familien, langvarig arbeidsledighet eller samlivsbrudd. Du må dokumentere årsaken (for eksempel sykdom), og at dette er grunnen til betalingsproblemene dine. Vær oppmerksom på at praksis for å få innvilget betalingsutsettelse er streng og at det uansett påløper forsinkelsesrenter (for tiden
8,5 % p.a.) fra forfall til kravet er betalt.