Høringssak: oversettelse av International Standard on Auditing for Audits of Financial Statements of Less Complex Entities (ISA for LCE)

Standard for revisjon av mindre komplekse virksomheter (ISA for LCE/MKE) er nå på høring vedrørende anvendelsesområde i Norge og oversettelse av den internasjonale standarden.

Publisert:

International Standard on Auditing for Audits of Financial Statements of Less Complex Entities( ISA for LCE) ble vedtatt av IAASB i desember 2023. Vedlagt er høringsutkast til den norske oversettelse av denne standarden som betegnes som ISA for mindre komplekse enheter (MKE). Høringsutkastet inneholder ingen særskilt regulering av anvendelsesområdet for standarden i Norge ut over det som ligger i den internasjonale standarden. Eventuelle særskilte norske reguleringer vil bli vurdert på bakgrunn av mottatte høringskommentarer.

Vi ber spesielt om innspill på følgende:

Terskelverdier: Det foreslås en grense hvor standarden ikke skal kunne brukes for enheter som ikke oppfyller regnskapslovens kriterier for små foretak. I tillegg må enheten oppfylle de kvalitative kriteriene for å kunne anses som en mindre kompleks enhet for at standarden skal kunne brukes ved revisjon av enheten.

For noen virksomheter som er underlagt særskilte regnskapskrav gjennom lover og forskrifter, herunder enheter innenfor finansnæringen og andre enheter under tilsyn, kan det være grunn til at bruk av standarden ikke tillates selv om enheten er innenfor regnskapslovens kvantitative kriterier for små foretak. Det anmodes også om eventuelle konkrete innspill på om og i så fall hvilke begrensninger i anvendelsesområde som bør fastsettes, herunder eventuelle foretakstyper eller bransjer.

Standarden åpner for bruk også ved konsernrevisjon, men en eventuell begrensning av anvendelsesområdet til små foretak vil medføre at den bare vil kunne anvendes ved frivillig avlagte konsernregnskap. Når datterselskapets revisor rapporterer til konsernrevisor kan det også være relevant å vurdere om standarden kan tillates brukt. Det anmodes om innspill på eventuelle begrensninger som følge av disse forholdene.

Merknader til høringsutkastet

Revisjonskomiteen ber om at skriftlige kommentarer til forslaget sendes til [email protected] innen 30. september 2024.