Rentebegrensningsregelen hvor det ikke kreves fradrag for rentekostnader

Skattedirektoratet legger til grunn at skattyter også etter skatteloven § 6-41 niende ledd kan velge om det skal kreves fradrag for rentekostnader.

Publisert:

Det følger av skatteloven § 6-41 niende ledd at selskap i konsern som faller inn under et av unntakene (egenkapital-unntaket i åttende ledd, eller terskelunntaket på kr 25 millioner i fjerde ledd), likevel kan få rentebegrensning for renter til nærstående part utenfor samme konsern. Det vil da være et terskelbeløp på kr 5 millioner. Regelen ble endret fra 2024 slik at det ved beregning av om terskelbeløpet er overskredet, ikke lenger kan tas hensyn til netto renteinntekter fra selskap i samme konsern.

Finansdepartementet har i to tidligere tolkningsuttalelser av 8. mars 2016 og 2. juli 2019 lagt til grunn at gjeldsrenter som skattyter ikke krever fradrag for, ikke skal inngå ved måling av netto rentekostnader opp mot terskelunntakene.

I en prinsipputtalelse datert 22. august 2024 legger Skattedirektoratet til grunn at skattyter også etter niende ledd kan velge om det skal kreves fradrag for rentekostnader i skattefastsettingen. Rentekostnader som skattyter ikke krever fradrag for, vil heller ikke inngå i vurderingen av om terskelbeløpet på kr 5 millioner er overskredet.