Flere medlemmer og nye medlemskategorier for å øke attraktiviteten

Erfaring fra andre medlemsorganisasjoner viser at størrelse i seg selv skaper økt attraktivitet og gjennomslagskraft. Derfor er det et mål å øke antall medlemmer og organisasjonsgraden i kjernemålgruppen. Generalforsamlingen vedtok i sommer nye medlemskategorier og nye navn for medlemmer i Revisorforeningen.

Publisert:
Styret-nye-medlemsnavn-16042024.jpg
Styret i Revisorforeningen hadde behandlet de nye medlemsnavnene og kategoriene på flere møter før de ble vedtatt på Generalforsamlingen sommeren 2024.

For å øke antall medlemmer substansielt, ble to hovedvirkemidler identifisert: Å få alle som jobber som revisorer som medlemmer, og å nå ut til personer i beslektede posisjoner med tilsvarende faglige behov.

En medlems-­ og profesjonsorganisasjon bør ha en medlemsmasse som gjenspeiler dem som arbeider i bransjen. Per i dag mangler Revisorforeningen rundt 2000–3000 av de yngre som jobber i revisjon i de 5–6 store revisjonsorganisasjonene. Årsaken til dette er trolig først og fremst logistisk, men også økonomisk.

– Det er kritisk at vi er attraktive for de yngre og de som kommer inn i bransjen vår, sier Karen Kvalevåg, adm. direktør i Revisorforeningen. Om vi ikke lykkes med det, vil foreningen bli utdatert over tid.

Om vi når ut til personer i posisjoner med tilknytning til revisjon, som selskapsrapportering, controlling og CFO både i privat og offentlig sektor, vil det gjøre Revisorforeningen mer relevant, og ikke minst bidra til oppdatert kompetanse blant brukere av revisjon. I tillegg til at økt størrelse i seg selv vil gjøre det enklere å levere på foreningens formål om å være en synlig aktør i samfunnsdebatten, kan det skape et alumni – og et bransjefellesskap som motiverer flere til å komme tilbake til bransjen.

Grundig prosess

De nye kategoriene er et resultat av en grundig prosess. Et medlemsutvalg bestående av representanter fra de 5 store og 3 mindre selskaper ble opprettet av styret for å sikre gode løsninger og forankring i bransjen. Styret diskuterte saken overordnet og i detalj gjennom flere møter. Alle ansatte i Revisorforeningen har også vært involvert i arbeidet og sett på kategorier, konsekvenser og navnevalg. Navnevalg er videre foredlet etter innspill fra styret og unge revisorer fra programkomiteen for Revisortreffet. Styret har sluttbehandlet saken i styremøtene i mars og april, og saken ble vedtatt på generalforsamlingen i 2024.

– Å sette mål om flere medlemmer er enkelt. Å finne ut hvordan styrke foreningens og yrkets posisjon på lang sikt, er et arbeid som krevde solid involvering fra nøkkelinteressenter. Derfor har det vært svært verdifullt å få innspill fra styret, ansatte og ikke minst representanter fra medlemmene selv. Det har vært en lærerik og inspirerende prosess, sier Kvalevåg.

Nye navn og nye medlemstyper

Generalforsamlingen vedtok at dagens medlemskategorier gis nye navn som er egnet til å bygge identitet og stolthet, og at medlemsgrunnlaget utvides med en ny kategori, Alliansemedlem.

Ordinære medlemmer blir omdøpt til Signaturmedlem, og er den samme gruppen som i dag: statsautoriserte revisorer og revisorer med deponert godkjenning.

Profesjonsmedlem-­kategorien er ment å favne unge medarbeidere hos alle revisjonsorganisasjoner, også de som ikke benytter Revisorforeningens kurstilbud. Prisen skal settes lavt, og styret foreslår 200 kroner for 2024. Profesjonsmedlem pluss koster det samme som praksismedlemskap i dag, kr 1 595. Det gir alle medlemsfordeler med unntak av stemmerett, inkludert rabatt på ReKomp og enkeltkurs, Min kursplanlegger og full tilgang til faglig veiledningstjeneste.

Alliansemedlem­-kategorien er en helt ny kategori medlemmer som prises som signaturmedlemskap. Målet er å nå personer som har jobbet innenfor revisjon, eller har en annen betydelig tilknytning til profesjonen eller foreningen.

– Vi håper at en kombinasjon av faglig fellesskap, fagnyheter, kurstilbud og ikke minst veiledningstjenesten vil være attraktivt. Mange som går ut av bransjen, kommer til en organisasjon med et lite fagmiljø og få å spørre om råd. Vi håper at fortsatt medlemskap i foreningen er attraktivt både fordi vår fagavdeling er en god sparringspartner, og fordi det gir mulighet til løpende å opprettholde kompetanse, sier Kvalevåg. Videre ser vi at nær halvparten av dagens medlemmer opplever det verdifullt å være del av et faglig fellesskap, og det håper vi fremtidens alliansemedlemmer også vil tenke.

Studentmedlem og æresmedlem­ forblir uendret. Studentmedlemskap er gratis og har samme opptaksvilkår og fordeler som i dag. Æresmedlemskap har samme opptaksvilkår som tidligere, men foreningen har per i dag ingen æresmedlemmer.

Forutsetningen som hele tiden har ligget til grunn, er at foreningens formål ikke endres. Revisorforeningen skal fortsatt fremme revisorfaget, profesjonen og bransjen.

– Ved å representere flere og favne bredere, får vi en mer solid plattform for å levere på våre kjerneoppgaver, sier Kvalevåg til slutt.