Flere avklaringer i ny BFU om syntetiske aksjer
Arbeidsgiver har ikke fradragsrett for kostnader ved utdeling av syntetiske aksjer til ansatte. Det gis heller ikke fradrag for tap dersom selgerkreditt på kjøpesummen ettergis.
Et konsern skal etablere en incentivordning i form av syntetiske aksjer. Ordningen skal i det vesentlige være ganske lik den Skattedirektoratet tok stilling til i BFU 13/2023. De ansatte vil betale et beløp for hver syntetisk aksje lik verdien av den underliggende aksjen. Verdiutviklingen av de syntetiske aksjene vil følge den underliggende aksjen «krone for krone». Det betales ikke ut løpende utbytte på de syntetiske aksjene, men et tilsvarende beløp legges til verdien av de syntetiske aksjene.
Det skulle være en finansieringsordning ved at inntil 80 % av kjøpesummen skulle finansieres av arbeidsgiver. De syntetiske aksjene skulle stilles som sikkerhet for kreditten.
Også i dette tilfellet gjaldt det både syntetiske aksjer som noen ansatte skulle eie personlig (direkte), mens andre skulle eie gjennom holdingselskap.
Skattedirektoratets konklusjoner
Skattedirektoratets konklusjoner var i det vesentlige i tråd med Den tidligere bindende forhåndsuttalelsen (BFU 13/2023), men i den nye uttalelsen tok Skattedirektoratet også stilling til spørsmål om selskapets fradragsrett.
Beskatning av de ansatte
Når det gjaldt beskatning av de ansatte konkluderte Skattedirektoratet også i BFU 9/2024 med at:
- For ansatte som eier de syntetiske aksjene direkte, beskattes realisasjon av syntetiske aksjer som ordinær kapitalgevinst/-tap, uten skjerming og oppjustering av gevinst/tap.
- For ansatte som eier de syntetiske aksjene gjennom et holdingselskap, vil holdingselskapets realisasjon av de syntetiske aksjene være omfattet av fritaksmetoden.
- Reglene om reglene rimelige lån i arbeidsforhold gjelder dersom det ytes en selgerkreditt ved ervervet av de syntetiske aksjene. Rente under normrentesatsen vil være skattepliktig lønnsinntekt for den ansatte. Dette gjelder også lån som gis til den ansattes holdingselskap.
Selskapets fradragsrett
Det ble også reist spørsmålet om selskapene som delte ut de syntetiske aksjene kan kreve fradrag for kostnader som knytter seg til de syntetiske aksjene.
Utbetalinger fra selskapet ved innløsningen av de syntetiske aksjene som overstiger de ansattes innbetaling ved inngåelsen av avtalen, gir ikke fradragsrett for selskapet. De syntetiske aksjene klassifiseres som et objekt i fritaksmetoden slik at tapsfradrag er avskåret etter skatteloven § 2-38.
Det var også stilt spørsmål om fradragsrett for administrative kostnader knyttet til avtalen, men det var ikke spesifisert hva slags kostnader det dreier seg om. Skattedirektoratet tok derfor ikke konkret stilling, men det kan være fradragsrett hvis kostnadene omfattes av skatteloven § 6-24 første ledd (og ikke § 6-24 annet ledd (ervervs- eller realisasjonskostnad)).
Det var avtalt at selgerkreditten skal ettergis i den utstrekning verdien av de syntetiske aksjene på realisasjonstidspunktet er lavere enn det beløpet de ansatte betalte for de syntetiske aksjene på ervervstidspunktet. Skattedirektoratet konkluderte med at ettergivelse av selgerkreditten ikke vil være fradragsberettiget for selskapet.
En slik ettergivelse vil være skattepliktig lønn for den ansatte.