Registeret over reelle rettighetshavere er åpnet

Registeret over reelle rettighetshavere åpnet tirsdag 1. oktober. Registeret er et nytt og nyttig våpen i kampen mot økonomisk kriminalitet.

Publisert:

Formålet med registeret er å gi oversikt over hvem som egentlig kontrollerer virksomheter. Registeret etableres i Brønnøysundregistrene, slik at opplysninger om reelle rettighetshavere kan registreres der.

For at registreringspliktige selskaper og andre skal få tid til å innrette seg, vil registreringsplikten bli faset inn over 10 måneder, med siste frist for registrering 31. juli 2025. Plikten til å registrere opplysningene om sine reelle rettighetshavere trer formelt i kraft 1. oktober 2024, men regelen om tvangsmulkt gjelder ikke før 31. juli 2025. Dette er samme dato som fristen for å levere årsregnskap for 2024 til Regnskapsregisteret.

Vær oppmerksom på at det er litt forskjeller i kriteriene i Lov om register over reelle rettighetshavere og hvitvaskingsloven for når en person er en reell rettighetshaver. Les mer på Brønnøysundregistrenes nettside.

Registrering av opplysninger

Medlemmer har informert oss i dag om at revisor/regnskapsfører ikke har tilgang til Altinn-skjemaet for å bistå sine kunder, og vi undersøker dette med Brønnøysundregistrene.

Tilgang til opplysninger fra registeret

Registeret var opprinnelig ment å være åpent for allmennheten og var klart til å åpne for snart to år siden. En avgjørelse i EU-domstolen 22. november 2022 medførte imidlertid at registerløsningen måtte endres for ikke å komme i konflikt med forpliktelser om vern av privatliv og personopplysninger. 

I tillegg til offentlige myndigheter og rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven, vil media, sivilsamfunnsorganisasjoner og høyere utdanningsinstitusjoner få tilgang til opplysningene i registeret. De nærmere tekniske løsningene for tilgang vil bli fastsatt av Brønnøysundregistrene.

Finansdepartementet har samtidig fastsatt enkelte forskriftsendringer om registeret. Det er mulig registeret åpne for innsyn for flere etterhvert, men det krever nærmere vurderinger fra departementet og vil i så fall bli fastsatt ved endring av forskriften.