Vil beholde reglene om frivillig retting
Revisorforeningen går mot forslaget om å stramme inn reglene for frivillig retting som Finansdepartementet har sendt på høring.
Med frivillig retting kan skattepliktige slippe tilleggsskatt og straff for å ha gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger om formue og inntekt. Det er et vilkår at den skattepliktige gir opplysningene til skattemyndighetene frivillig. Rettingen må ikke være en følge av kontrolltiltak fra skattemyndighetene.
Departementet foreslår nå å oppheve reglene om frivillig retting. I stedet for foreslås det et unntak for tilleggsskatt som skal følge reglene om egenendring, dvs. endringer tre år bakover i tid.
Revisorforeningens høringssvar
Revisorforeningen mener reglene bør beholdes slik de er i dag. Ordningen har fungert godt og etter sin hensikt. I perioden fra 2007 til 2020 benyttet nesten 4000 personer seg av ordningen, noe som resulterte i at over 80 milliarder kroner i formue og cirka tre milliarder i inntekt ble tatt opp til beskatning. Dette ville neppe vært oppnådd uten ordningen med frivillig retting. Undersøkelser viser også at skattytere som har benyttet ordningen med frivillig retting senere også avstår fra lovlige sjongleringer med skatten. Det er derfor grunn til å tro at ordningen har bidratt til mer lojale skattepliktige.
Det skal svært gode argumenter til for å avvikle en ordning som har vært så vellykket. Det bør være ukomplisert å frivillig og på eget initiativ kunne gjøre opp for gamle skatteforpliktelser uten sanksjoner når det ikke dreier seg om bevisste unndragelser. Dette bør også gjelde rettinger lenger enn tre år bakover i tid.