Skal bli verdensledende i bærekraft

Regjeringen har lagt frem eierskapsmeldingen. Og ambisjonene er høye: - Det statlige eierskapet skal være verdensledende på bærekraft.

Publisert:
Karen 900x464 px.jpg
- Bærekraft er en integrert del av selskapenes virksomhet og rapportering, og revisor bidrar til at informasjonen blir enklere å bruke, mer effektiv og ikke minst pålitelig. Gjennom veiledning og kvalitetssikring bidrar vi til at bærekraftsmålene nås og samfunnet blir et bedre sted for oss alle, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.

- Dette er veldig positive signaler fra Regjeringen, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen. Skal selskapene bli grønnere er det helt avgjørende at staten som eier tar en mer aktiv rolle og stiller krav. Det vil legge listen for utviklingen også i resten av næringslivet. At Næringsministeren også er så klar på at selskapene må legge anerkjente standarder til grunn for gjennomføring og rapportering, er også svært viktig, og helt i tråd med vårt syn, sier Kvalevåg.

- Én felles standard er faktisk helt avgjørende for at informasjonen skal være sammenlignbar, begripelig og tilgjengelig. Sammen med uavhengige bekreftelser vil dette gjøre det mye vanskeligere å bedrive grønnvasking, sier Kvalevåg.

Revisorene vil spille en nøkkelrolle

- I Europa er obligatoriske standarder for bærekraftsrapportering (ESRS) rett rundt hjørnet. Det er disse som vil være gullstandarden også i Norge, sier Kvalevåg. Der er det også krav om uavhengig attestasjon, som er en helt nødvendighet for kredibilitet og tillit. Vi som revisorer er beredt til å gjøre vårt for at samfunnsmålene nås, sier Kvalevåg.

Akademiet for bærekraftsrapportering

Akademiet for bærekraftsrapportering er et samarbeid mellom Revisorforeningen, BDO, Deloitte, EY, KPMG og PwC, og gir opplæring i temaer som vil inkluderes i de kommende obligatoriske standardene for bærekraftsrapportering i Europa (ESRS). Akademiets første kull går i disse dager for fulle hus med deltakere både fra bransjen og fra næringslivet.

- Vårt akademi er det eneste kursopplegget i Norge som utelukkende bygger på de kommende europeiske standardene, sier Kvalevåg.

- Det er vi glad for at også næringsminister Jan Chr. Vestre har merket seg. I sin hilsning til de 250 deltakerne på akademiet forrige uke, understreket Vestre at det nå er mange som vet om arbeidet som gjøres i bransjen og på akademiet, og at dette er viktig for at vi sammen skal nå klimamålene.

- Jeg ønsker meg at bærekraftsrapportering skal bli en naturlig del av en bedriftsanalyse, slik regnskapstallene er det i dag, sa Vestre blant annet.

Revisjonsbransjen skal hjelpe næringslivet å bli grønnere

- Det vil i fremtiden være en forutsetning for lønnsomhet og videre fremgang at man tar bærekraftsutfordringene på alvor. Som bransje har vi lang erfaring i å hjelpe kundene våre til å drive bedre og mer effektivt. Bærekraft er en integrert del av selskapenes virksomhet og rapportering. Finansiell og ikke-finansiell informasjon er to sider av samme sak, og må ses i sammenheng, sier Kvalevåg.

- Ingen kan gjøre denne jobben bedre og mer effektivt enn revisor. Vi bidrar til at informasjonen blir enklere å bruke, mer effektiv og ikke minst pålitelig. Gjennom veiledning og kvalitetssikring bidrar vi til at bærekraftsmålene nås og samfunnet blir et bedre sted for oss alle, avslutter Kvalevåg.