Finansdepartementet: Svar på spørsmål om bærekraftsrapportering
Finansdepartementet har en egen nettside med svar på spørsmål og annen informasjon om de nye lovreglene om bærekraftsrapportering (CSRD). Ny informasjon ble publisert 21.03.2025.
Finansdepartementets informasjonsside
21.3.2025: Finansdepartementet har tilføyd en kort omtale av innføring i Norge dersom forslag fra EU-kommisjonen om forenklinger ("Omnibus I") blir vedtatt:
"EU-kommisjonen la 26. februar 2025 frem en pakke med forslag om forenklinger for næringslivet, omtalt som Omnibus I, som bl.a. består av to direktivforslag:
-
- Et direktiv som bl.a. utsetter innføringen av rapporteringsplikt for foretak som skal rapportere for første gang fra regnskapsårene 2025 og 2026, med to år til henholdsvis regnskapsårene 2027 og 2028.
- Et direktiv som bl.a. snevrer inn virkeområdet for krav til bærekraftsrapportering, slik at de kun gjelder store foretak med over 1000 ansatte. EU-kommisjonen anslår at om lag 80 pst. færre foretak vil omfattes enn etter gjeldende regler.
Det er ventet at forslaget om å utsette innføringen av de nye reglene om bærekraftsrapportering vil kunne bli vedtatt av Rådet og Parlamentet i løpet av kort tid. Dersom forslaget blir vedtatt i EU, tar Finansdepartementet sikte på å endre norske overgangsregler slik at norske foretak får samme utsettelser som foretak i EU.
Det er usikkert når Kommisjonens forslag om endringer i virkeområdet for krav til bærekraftsrapportering vil bli behandlet og eventuelt vedtatt i EU, og hvilke endringer Rådet og Parlamentet vil gjøre. Regjeringen vil vurdere hvordan eventuelle endringer i virkeområdet for krav til bærekraftsrapportering bør gjennomføres i Norge etter at det er oppnådd enighet i EU. Utgangspunktet er at norske foretak til enhver tid bør stå overfor de samme kravene som foretak i EU."
13.1.2025: Finansdepartementet har tilføyd ytterligere veiledning for vurderingen av om et foretak eller konsern skal regnes som stort når loven trer i kraft (punkt 15, nytt siste avsnitt). Videre er punkt 3a nylig tilføyd i oversikten.
- 15 siste avsnitt: Overgangregelen åpner for en fleksibel praktisering av regelen om forsinket overgang mellom størrelseskategorier både for regnskapsåret 2024 og regnskapsåret 2025. Et foretak som oppfyller vilkårene for å være et mellomstort foretak i regnskapsåret 2025 vil derfor kunne følge reglene for mellomstore foretak i regnskapsåret 2025, og vil ikke ha plikt til å utarbeide bærekraftsrapportering, selv om foretaket har oppfylt de nye vilkårene for å være et stort foretak i regnskapsårene 2022–2024.
- 3a. Må morselskap i store konsern som ikke utarbeider konsernregnskap som følge av at selskapets datterselskaper er av uvesentlig betydning, jf. regnskapsloven §§ 3-2 femte ledd og 3-8, utarbeide konsolidert bærekraftsrapportering?
15.11.2024: Finansdepartementet publiserte svar på flere spørsmål, inkludert spørsmål som har betydning for når et foretak skal utarbeide bærekraftsrapportering for første gang:
- 7a. Når inntreffer rapporteringsplikten for foretak som tas opp til handel på regulert marked tidlig i 2025, og som oppfyller øvrige vilkår for rapporteringsplikt for regnskapsåret 2024 på balansedagen?
- 7b. De europeiske standardene for bærekraftsrapportering (ESRS) inneholder overgangsregler for foretak og konsern med 750 eller færre ansatte. Hvordan skal norsk foretak og konsern beregne antall ansatte?
- 15. Hvordan skal regnskapsloven § 1-5 åttende ledd om to års forsinket overgang mellom størrelseskategorier anvendes ved vurderingen av om et foretak eller konsern skal regnes som stort når loven trer i kraft?
- 16. Hvordan skal foretak som benytter en annen presentasjonsvaluta enn norske kroner vurdere om de overskrider tersklene for balansesum og salgsinntekter i regnskapsloven § 1-5?
Se også Revisorforeningens temaside
Du kan også lese mer på vår Temaside: Lovregler om bærekraftsrapportering