Bærekraftsrevisor

For å attestere pliktig bærekraftsrapportering, må du ha godkjenning som statsautorisert revisor og tillggsgodkjenning som bærekraftsrevisor. Tittelen bærekraftsrevisor kan bare benyttes av statsautorisert revisor med tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor.

Departementet skal fastsette overgangsregler for godkjente revisorer i forskrift, og beslutte ikrafttredelse av lovendringene. Det forventes at dette vil være på plass høsten 2024, og at Finanstilsynet da vil åpne for søknader om godkjenning som bærekraftsrevisor.

Akademiet for bærekraftsrapportering gir deg som er statsautorisert revisor tilstrekkelig etterutdanningstimer til å kunne søke om å bli bærekraftsrevisor. Vi åpner snart for påmelding til kull 6 som avholdes vår 2025 (11.-12. mars, 1.-2. april og 6.-7. mai). Følg med på Kommende kurs.

Godkjenning som bærekraftsrevisor - overgangsordning for godkjente revisorer

For å signere pliktig bærekraftsrapportering, må du ha tillggsgodkjenning av Finanstilsynet som bærekraftsrevisor. Departementet skal fastsette overgangsregler for dagen godkjente revisorer i forskrift.

Forskriftsforslaget: Alle som er godkjent statsautorisert revisor når de nye lovreglene trer i kraft, eller får godkjenning innen 1. januar 2026, kan søke om tilleggsgodkjenning etter å ha gjennomført minst 40 timer opplæring innenfor nærmere angitte temaer innenfor bærekraftsrapportering. Personer som før 1. januar 2026 har deponert revisorgodkjenningen og får godkjenningen som statsautorisert revisor tilbake i samsvar med revisorloven § 3-8 omfattes også etter forslaget. Akademiet for bærekraftsrapportering vil dekke opplæringskravet. 

Finanstilsynet utarbeider et eget søknadsskjema som vil bli tilgjengelig i Altinn raskt etter at lovendringene trer i kraft. Finanstilsynet vil i starten prioritere søknader fra revisorer som skal ha ansvar for attestasjonsoppdrag for regnskapsåret 2024.

Godkjenning som bærekraftsrevisor - permanente regler

Finanstilsynet gir tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor til statsautorisert revisor som oppfyller kravene i revisorloven § 3-3 a med forskrifter. Tilleggsgodkjenning kan gis samtidig med godkjenning som statsautorisert revisor.

Finansdepartementet vil regulere de nærmere kravene til hvordan bærekraft skal inkluderes i revisorutdanningen i forskrift. Kunnskapkrav som er nødvendige for å kunne attestere bærekraftsrapportering kan inkluderes i de obligatoriske fagemnene på en mastergrad i regnskap og revisjon. I forskriftene vil det også kunne åpnes for at kunnskapskrav innen bærekraft inkluderes i valgfrie fagemner. Det vil i så fall fortsatt være mulig å få godkjenning som statsautorisert revisor uten at utdanningen inkluderer emner innen bærekraft. For å få tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor må utdanningen inkludere bærekraft. 

Praksis

Bærekraftsrevisor skal ha minst åtte måneder praktisk opplæring i attestasjon av bærekraftsrapportering eller andre bærekraftsrelaterte tjenester. Praksistiden kan inngå i kravet til tre års praktisk opplæring etter revisorloven § 3-3.

Praksiskravet kan inngå i kravet til tre års praktisk opplæring, eller en godkjent statsautorisert revisor kan oppfylle praksiskravet og søke om tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor i ettertid. I begge tilfeller må kandidaten bestå en praktisk eksamen i attestasjon av bærekraftsrapportering. Den praktiske opplæringen skal være bekreftet av arbeidsgiver på skjema utarbeidet av Finanstilsynet eller på annen egnet måte som Finanstilsynet bestemmer.

Praktisk eksamen

Bærekraftsrevisor skal ha bestått en eksamen som prøver revisorens evne til å anvende teoretisk kunnskap som er relevant for attestasjon av pliktig bærekraftsrapportering i praksis og dokumenterer at vedkommende er egnet til å ha ansvar for attestasjon av pliktig bærekraftsrapportering. Finanstilsynet mener det er hensiktsmessig at det er den samme institusjonen som også arrangerer eksamen for de som søker godkjenning som bærekraftsrevisor. Revisorforeningen har siden 2021 vært utpekt av eksamensutvalget som arrangør av praktisk eksamen etter revisorloven, og vil etter forslaget måtte arrangere to ulike praktiske eksamener hvert år.

 

Etterutdanningskrav for godkjente bærekraftsrevisorer

Godkjente bærekraftsrevisorer skal, i tillegg til fagområdene som gjelder for godkjente revisorer, også dekke bærekraftsrapportering og attestasjon av bærekraftsrapportering (nytt åttende ledd i revisorloven § 5-1). Minstekravet til totalt 120 timer blir ikke utvidet av tilleggsgodkjenningen som bærekraftsrevisor. Se også krav til etterutdanning.

Overføring av timer til de nye fagområdene

I "Min kursplanlegger" er de to nye fagområdene opprettet og timer i Bærekraftsrapportering og Attestasjon av bærekraftsrapportering på Revisorforeningens kurs og akademier for bærekraftsrapportering vil bli flyttet fra henholdsvis Annet og Revisjon i september/oktober.

Re-godkjenning etter deponering

Finanstilsynet skal gi godkjenningen som statsautorisert revisor og i tilfelle bærekraftsrevisor tilbake til den som frivillig har sagt fra seg godkjenningen, hvis vedkommende oppfyller kravene til etterutdanning i revisorloven § 5-1 første og annet ledd og krav til skikkethet i § 3-4. Dokumentasjonskravene i § 5-1 fjerde til sjette ledd gjelder.