Høring om overgangsordning for bærekraftsrevisorer

Finanstilsynet foreslår en overgangsordning for godkjenning av dagens statsautoriserte revisorer som bærekraftsrevisor. Godkjenning skal kreve 40 timer relevant etterutdanning innenfor angitte fagområder, som er i tråd med forslaget til Verdipapirlovutvalget i NOU 2023: 15.

Publisert:

Finansdepartementet har sendt Finanstilsynets forslag på høring med frist 7. oktober 2024. Høringen inkluderer også forslag til 

  • forskrifter om praktisk eksamen for bærekraftsrevisorer
  • tilpasninger i forskriftene til regnskapsloven og verdipapirhandelloven til de nye lovreglene om bærekraftsrapportering

Overgangsordning for godkjenning som bærekraftsrevisor

Etter forslaget gir Finanstilsynet tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor til person som er godkjent som statsautorisert revisor per 31. desember 2025 og har gjennomført minst 40 timer etterutdanning som minst dekker følgende fagtemaer:

  • lovkrav og standarder for bærekraftsrapportering, inkludert konsolidert
    bærekraftsrapportering,
  • bærekraftsanalyse,
  • prosesser for foretaksgjennomgang av bærekraftsforhold (due diligence-prosesser),
  • lovkrav og standarder for attestasjon av bærekraftsrapportering

Reglene i revisorloven § 5-1 om dokumentasjon mv. gjelder tilsvarende for etterutdanningen.

Ordningen skal også gjelde for person som før 1. januar 2026 har deponert
revisorgodkjenningen og får godkjenningen som statsautorisert revisor tilbake i samsvar med revisorloven § 3-8. De 40 timene som nevnt i første ledd kan i tilfelle medregnes i kravet til etterutdanning etter revisorloven § 3-8, jf. § 5-1.

Praktisk eksamen

Finanstilsynet mener det er hensiktsmessig at det er den samme institusjonen som arrangerer eksamen for de som søker godkjenning som statsautorisert revisor og bærekraftsrevisor. Revisorforeningen har siden 14. april 2021 vært utpekt av eksamensutvalget som arrangør av praktisk eksamen, og vil etter forslaget måtte arrangere to ulike praktiske eksamener hvert år.

Tilpasninger i forskriftene til verdipapirhandelloven og regnskapsloven

De foreslåtte endringene gjelder i stor grad tekniske tilpasninger som følge av ny definisjon av store foretak og henvisninger til lovbestemmelser som er flyttet. Det foreslås dessuten at kun finansforetak som er foretak av allmenn interesse (banker, kredittforetak og forsikringsforetak) må følge reglene for store foretak. 

Bokføring

Departementet har fått lovhjemmel til å fastsette forskrift om oppbevaring av dokumentasjon som underbygger bærekraftsrapporteringen. Det kan også gis forskrifter om behandling av særlige kategorier personopplysninger i forbindelse med utarbeidelse av bærekraftsrapportering. Det er ikke fremmet forslag om slike regler i høringen.

 

Send oss gjerne innspill til Revisorforeningens høringssvar.

Espen

Knudsen

Fagsjef rammebetingelser
413 23 438 [email protected]